Tuesday, April 12, 2011

=mamam=

saye lapa


               masih lagi di skolah


                                                  sbb saye skolah sesi petang..hihiiii


rase nk makan...



tapi cne nk carik sushi kat banting nih!! haishhhh!!!

dr0ll tgk gmba di atas =p

Sunday, March 6, 2011

Apa yg saya dapat sepanjang lawatan ngn bdk sekolah?

In charge lwtn mmg mmenatkan..Lebih2 lg melibatkan 100++ budak n cikgu2 yg berniat nk shopping.. Mula2 mmg rasa terbeban dan busan. Ye la.. g pusat kraftangan *hapekebende neh!!??* kl tower, muzium n i-city yg hnya ade lampu yg memeningkan tuh buat ak rse cm “ape yg aku buat neh??!!” sob2… awal2 pg lg dh bkumpul kat skull..mmg dh dberitahu ktorg akn pulang lmbt mmndangkan byk tempat nk g..lebih kurang kul11 smpi skull kternyer..so, aku pkir2 balik, ofkos smpi kul 12 mlm neh..ye la, cikgu mesti make sure dak2 blik dlu bru cikgu2 leh balik kan…. So, aku memulakan perjalanan dgn rasa malas, culas, dan rasa bosan yg terbuku di hati..Pndek kate, perasaan x ikhlas lah!

Namun, semuanya berubah sepanjang lawatan diadakan.. Ianya bermula apabila aku dduk dlm bas di sebelah budak lelaki form 1 yg aku x pernah ajar kelas nya, Lokman.. Lokman yg aku kenal mula2 rasa malu jek bile ak dduk sblh dia..maklumla, cikgu duk sebelah.. so nmpknya aku yg kena memulakan perbualan neh.. Ktorg pon sembang2 la sket.. Mujur kat sekeliling aku bdk2 form2 yg aku ajar.. Mmg derang dh knl aku nih gila2 dan boleh gurau2 so lokman pon dh berani ckp2 ngn aku.. Aku nmpk die nie sorang2 je..dtg xde geng.. Rupa2nya kwn2 die x dpt dtg. Tp die btekad gk nk pegi gak sbb dh lme x keluar banting. Kalaula aku sebaya c lokman nih, xde maknenyer ak nk g lawatan tanpa kwn2.. so, aku pon tnye la lg…

“Np nk g lwtn gak wpun xde kwn2”
“Xde cikgu, sye dh lme x kuar banting. Lgpun ayah saye dah susah payah kasi duit. Suruh pegi gak lawatan sbb lme dh x jalan2”
“Ayah awak jarang bwk kuar jalan2?”
“Dulu adela..tp sejak kaki mak saya kene operate kencing manis, kami dh x kuar jalan2..”
“Oh…eh, byk betul bekal awak bwk ye..” aku cuba alih topic
“Aaah..mak saya kasi..die ckp brg kat KL mahal..sbb tu byk byk bekal nih”
Bukan shj kisah lokman..malah kegembiraan spnjg aku bwk murid2 lain jgak 1 kepuasan buat aku.. Wpun dtg ke tempat2 yg aku anggp boringgg, tp melihat mereka gembira  dan bercakap

“terima kasih cikgu”
“lwatan nih besla..sye x pernah dtg sini”
“nanti cikgu buatla lwtn lg yek”
“cikgu, blaje la saye..hehe” ß dialog neh cm xde kne mengena kot. Hak3

Buat aku terfikir ajaran kuliah dr moktar dulu “pengalaman merupakan kaedah pengajaran yang paling meninggalkan kesan kepada murid-murid”..


Kwan2, mmg sebagai seorang cikgu, kadang2 kite mengharapkan semua murid berjaya, semua murid kita dapat A dalam semua mtapelajaran. Tp kita perlu ingat, bkn semua murid2 kita dibesarkan sama persekitaran macam kita, seberuntung kita, secerdas kita.. Lawatan nie buat aku lbh dekat dan lebih memahami bertapa kudus dan tulusnya hati anak2 murid ini.. Dan tugas kita bukan sekadar mengajar dan mendidik, malah lebih besar dari itu, kita harus memastikan setiap ajaran yg diberi mereka dpt manfaatkan utk meningkatkan taraf kehidupan kpd lebih baik..Lebih2 lagi subjek yg kita ajar, SP dan KHB mmg memerlukan mereka mahir dan menguasai praktikal dlm bidang tertentu… So, jgn segan2 pasni klu nk bwk anak2 murid g lwtn ke muzium negara sekalipun.. boring buat kita, namun mungkin pengalaman bermakna buat anak didik kita dan buat kita lbih dekat dan memahami mreka

Jk nak diceritakan pengalaman aku semalam, mmg xkan habis…. Apa yg aku dpt simpulkan kt sini, seorang guru mengajar spy anak didiknya pandai, ttp ‘kisah’ seorang murid ‘mengajar’ seorang guru menjadi manusia berharga..

Salam sayang buat warga pendidik…

Tuesday, February 8, 2011

==kambek??==

berabuk

berkarat

berasap

adehla...siyes ramai dh tego ak bertwon lamanya x hapdet blog..sampai ade org ckp.. "ko dah bersara ke beb?" tu la pasal, mule2 igt nk bersara jek sbb mls ya amat plus xde masa sejak berkecimpung dlm bidang baru ni! ceeewahhh!! geli lak denga ayat sndrik... tp memandangkan feminat2 ai sume menyeru ai wat kambek~ bek~ bek~ jadi terpaksa dlm rela la ai menerbitkan album terbaru aiii... *fewwittt~~ clap2!!*

mule2 nk login tadi, leh lak lupe username ngn paswed..jenuh la ai menyelak neuron2 dlm arkib kamus dewan tebal atas kpala neh nk ingt mendalah tuh..last2 bleh gk login..ish, cne la ai bleh lupe name bekas *ahemmm* neh =p..keke..meh kite stori mori lak pasai ai selepas berbulan2 hilang dr industri pembloggan neh..sejak bln 7 twon lepas, alhamdulillah dpt twran dpli...smbung kat upm gk.. *adehlaaa* tp blasah je la kan..sejak frust dgn "bidang ittew" dan "orang ittew" <-- s0b2..so, leh la skali skala lari dr cita2 dolu *tata...titi..tutu..* mule2 dpt twran tu cm ragu2 jek nk pegi..uols tao la kan 1st love ai kat tempat lain..ala, mende yg ade kat satelit yg buleh capture2 gmba tu.. tapiiii.... huh, malasla diungkit kembali kesah duka...

keyh2..bek tuh kesah suka!! alhamdulillah, skung ai dah posting praktikal kt banting... dpt sesi petang ajar KH...bes gak sesi petang nie..mse pendek sket..cikgu2 pon x ramai..tp sedih gk la sbb x dpt ajar SR (sains pertanian) coz mp nie major ai...cm xbes jek xdpt aja..tp nk wat cne kan..xde rezeki...tp pling besh skull nie bykkkk sgt jamuan..asal g kentin je ade jek cikgu2 wat kenduri kesyukuran la, twon baru cina la..dan semuanya yg akan menjimatkan dwet ai dan memusnahkan program diet ai sejak lima twon lepas..ngahahaaa *gelak nanges*

st0p sini je la ye cik puan..esok kne g skull ade latihan umh sukan..ptg lak kne g klas... harap2 ade jamuan lg sok..hohohooo

p/s: cne nk upload gmba weh?? xle kuar la..aishh!!






Tuesday, May 18, 2010

cigukah aiii??

Hepi ticers dei!!! hehe..seronot lak pes tyme ai smbot ticers dei neh <-- walaopong ai bru brape bolan jek jd cigu, tp rse cm semangat lebih lak...


mule2 tyme pagi2 dtg skull tuh..xde la rse ape2 sgt..mklomla..ai kan chegu pj..baru lak tu..so smgt xde la sgt nk smbut <-- mebi 'ruh' cigu lom msok lam bdn neh...tp ble ktorg dsambot dgn kompang tyme phimpunan, up ngn mcm2 psembahan dr anak2 murid..ai terharu okess!!!

dan yg pling bes, x sngke leh dpt bykkk adiah dr anak2 murid wlaopong ai cigu baru..*terharuuu!!* uhuks~


btol2 ai x bajet dpt adiah byk cnggini..mklumla..ai ngaja m/p yg x penting cm IT ngn pjk..hehe..ape2pon utk anak2 murid, yg kasi adiah @ x, cigu ttp syg korang okesss... <-- da mule la tuh nk tulis ayat skema.. hehe

pas2 bes gak dapat join men netball cikgu vs studen..mule2 cm ape jek kne 'pakse' men sbb x ckup korum cecikgu..tp lme2 bes gak.. *hehe..bru ai tao ai ade bkat tpendam men netball rpenyer..hiks* xle bla ble geng student wat slh kne tego, tp tyme cikgu2 wat slh, leh refree wat tatao..xpe la ye korang, hari guru..beralah la pd ckgu2 skali skala..hihii :D


ape2 pon, weols mng okes..berkat ade la sorang GK yg bessa tuh 'memenuhkan' ruangan D.. ups! hiks2~ okes2..kne tdo awal mlm neh..bisuk kne g serdang coz luse ade interbiu dpli..wish me luck okke!! 

p/s: pindah lg?? RgWm =p